Promenera i påsk?

Vi önskar alla en riktigt glad påsk och hoppas att rörelse på något sätt ingår i helgens aktiviteter. I Anders Hansens senaste bok Hjärnstark hittar vi några inspirerande fakta:

  • 200 niondeklassare gick igenom ett 10 veckor långt träningsprogram, vilket uträttade stordåd för konditionen. Men den hade också förbättrat ungdomarnas mående och självkänsla och det som riktigt stack ut var effekten på deras stress och oro, som sjunkit markant. Ungdomarna upplevde sig som betydligt lugnare och mindre oroliga. Dessutom hade de bättre självförtroende.
  • Varje dag bildas 1.400 nya hippocampusceller i en vuxen hjärna. Nybildningen av celler stärker inte bara minnet utan också vårt psykiska välbefinnande. Hippocampus fungerar även som en broms för stress, men utsätts den under långvarig stress orkar den inte stå emot längre utan krymper i storlek. Vissa forskare tror att depression beror på bristen av bildande av nya hjärnceller. Motion och träning kan fördubbla takten för nybildning av hjärnceller i hippocampus.
  • Barn som tar många steg varje dag reagerar inte lika starkt på stress. De blir inte bara lugnare utan kortisolet stiger inte lika mycket hos dem under stresstester.


“If you are in a bad mood, go for a walk.
If you’re still in a bad mood, go for another walk.”

Hippokrates: ca 460-370 f.Kr.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Etikettmoln